KROPSTERAPI BØRN

Har du et barn som oplever modgang og som har det svært, kan Kropsterapi være en anderledes tilgang til at åbne op for det, der kan være svært at tale om.


Måske bliver barnet mobbet eller også har det dårligt selvværd af en eller anden grund. Måske er der en diagnose, måske er der ikke. Uanset hvad, kan Kropsterapi være utroligt forløsende for barnet, der ikke behøver at italesætte noget, men blot ligge og nyde en god massage og mærke kroppen åbne sig op helt af sig selv. Jeg løsner spændinger og bringer ro på den stressede krop. Det i sig selv kan nogle gang få barnet til at åbne op for problemerne, og andre gange er det den afstressende effekt, der giver barnet mod, styrke og en helt naturlig forbedring.

Uanset om du er teenager eller barn, tager jeg kærligt hånd om dig og sørger for at du kommer helt ned i kroppen, og mærker efter hvad der er rigtigt for dig at gøre, så du kan få det bedre.


Det er vigtigt at pointere, at som kropsterapeut bruger jeg nogle andre redskaber end en psykolog vil gøre for at styrke og forløse. Hos mig handler det om at skabe ro og få balance og mærke kroppen. For når du bliver bedre til at mærke kroppen får du også bedre ved at sige fra, komme videre, og handle ud fra det som er godt for dig.


Jeg anbefaler altid at man indgår i et forløb på min. 3 X Kropsterapi Barn/Teen, da første gang ofte handler om at mærke kemien, omstille sig til det anderledes rum og finde ro i den nye tilgang med åndedræt og massage.

BARNDOMSTRAUMER & SELVSKADE


Som social- og specialpædagog har jeg stor erfaring med sårbare børn & unge.


Mennesker der ikke har oplevet nærvær og omsorg fra barnsben har ofte svært ved at mærke sig selv både kropsligt og psykisk.

En stor del ender i misbrug, i forsøget på at "medicinere" sig selv.


Forløb med fokus på krop og åndedræt har vist sig at gøre en stor forskel i forhold til indestængt vrede, tankemylder og udadreagerende adfærd.


Derudover bliver flere og flere unge selvskadende og og derfor falder det mig også helt naturligt at bruge kropsterapien netop her.


Smerte-paradokset i selvskade ligger i behovet for en eller anden form for indre ro og lidt kontrol af et stort tankekaos i hovedet.


Selvskaden fjerner i nuet fokus fra netop kaos eller angst og bliver således en selv-medicinering, hvor den psykiske smerte for en stund skiftes ud med den kropslige.


Det er vigtigt at vi forstår, at selvskaden har et formål for den skal forstås som en form for egen-omsorg. Helt basalt er formålet med selvskade nemlig overlevelse og selvopretholdelse.


Der er tale om en mestringsstrategi, som den unge bruger til at håndtere en svær situation. - Det er det bedste den unge kan finde ud af at gøre i en given situation.


Her kan krops- og åndedræts-terapi gøre en kæmpe forskel for den unge.

Har man været udsat for store følelsesmæssige påvirkninger, så giver det smerter, spændinger og træthed i kroppen som over tid kan danne et "muskelpanser" der er med til at fastholdelden følelse der i første omgang førte til spændingens opståen.


I Kropsterapien løsnes op for spændinger i kroppen og psyke, så den unge kan hjælpes til at mærke sig selv og give slip på de ting der ligger i vejen for en bedring.


En central del af kropsterapi tager afsæt i åndedrættet.

Når vi trækker vejret overfladisk, f.eks pga angst, får vi ikke iltet kroppen tilstrækkeligt. Det påvirker vores kognitive sans og tænkning, og hæmmer vores bevidsthed i forhold til kroppens signaler. At trække vejret kan være en stor udforring, når man er nervøs, bange eller i en tilstand af fysisk anspændthed.



Det er således afgørende, at den enkelte støttes i at lære at trække vejret helt ned i maven, hvilket er vanskeligt for mange, fordi de er stressede, angste, nervøse og anspændte.

De ved det dog ofte ikke selv, netop fordi de har afskåret kroppen fra deres bevidsthed.


De trækker således kun vejret i den øverste del af lungerne, hvilket er med til at forstærke deres anspændthed og de øvrige symptomer.


Vores hjerte skal arbejde hurtigere, når det ikke får den ilt, som det har brug for, og det frarøver kroppen ilt og energi, hvilket resulterer i at nervesystemet, kredsløbet og fordøjelsen fungerer dårligere.


Kroppen kommer på den måde i en konstant stresstilstand, hvilket yderligere hæmmer kræfterne og overskuddet til at gøre sig fri af selvskaden og leve det liv, den enkelte egentlig ønsker sig.

En ung fortæller:


"Jeg har det stadig skidt indimellem, men jeg har det virkelig meget bedre nu - og jeg har lyst til at få det endnu bedre,- det havde jeg aldrig troet.


Nu tror jeg på, at jeg nok skal få det et godt liv. Jeg besluttede at gå i T-shirt, fordi jeg ikke gad at svede i langærmede trøjer. Jeg vil kunne gå i det tøj, jeg har lyst til og jeg vil ikke bruge resten af mit liv på at gemme mig. Jeg er på ingen måde stolt af mine ar, men de fortæller en historie om mig, og derfor vil jeg heller ikke skamme mig over dem".

unsplash